Uudet hankkeet

Hankekokonaisuus Vistalt ja muhalt – perinnetietoa Paimiosta

Perinneyhdistyksen tavoitteena on siirtää perinnetietoa ja katoavaa paikallistuntemusta nykyisille ja tuleville sukupolville. Vuonna 2011 valmistuneen Vistalt ja muhalt – vanhoja karttoja Paimiosta -projektin jälkeen monet kerääjien mieliin nousseet kysymykset jäivät vastausta vaille. Karttoihin saatiin runsaasti merkintöjä taloista ja muista kohteista, mutta kylistä puuttui elämä – ei ollut tarinoita ihmisistä tai kylien tapahtumista eikä kuvauksia perinteistä.

Näitä muistoja ja tarinoita lähdettiin etsimään uuden keruuprojektin avulla. Projektin lopputuote – Vistalt ja muhalt – kuvia ja kertomuksia Paimiosta –kirja, jossa hyödynnettiin projektin aikana toteutettuja henkilöhaastatteluja sekä kerättyjä asiakirjoja ja valokuvia julkaistiin vuonna 2014. Kaikkea ei kuitenkaan kirjassakaan voitu julkaista. Ylijäänyttä materiaalia tullaan hyödyntämään tulevissa julkaisuissa ja sitä julkaistaan myös näillä Perinneyhdistyksen nettisivuilla. Kerätty materiaali tallennetaan Paimion kaupungin kotiseutuarkistoon Paimion Perinneyhdistys ry:n arkistokokonaisuuteen.

 

UUDET HANKKEET

Vistalt ja muhalt – koulumuistoja Paimiosta

Perinnetiedon keruutyö jatkuu nyt työnimellä Vistalt ja muhalt – koulumuistoja Paimiosta. Moni muistaa ensimmäisen opettajansa ja koulutien aloituksen. Opettajat olivat persoonia, toinen kiukkuinen kurinpitäjä ja toinen lempeä viranhaltija. Opettajista on monenmoisia tarinoita niin hauskoja kuin ikävämpiäkin. Hankkeen tavoitteena on kerätä talteen muistitietoa kouluista ja koulunkäynnistä sekä valokuvia, todistuksia ym. kouluun liittyvää materiaalia. Tarkoituksena on kerätä talteen hauskoja ja harmittaviakin kokemuksia koulutaipaleelta niin oppilaana, opettajana, siivoojana, kanslistina, keittäjänä, talkkarina kuin terveydenhoitajanakin tai vaikkapa koululaisen vanhempana…

Vistalt ja muhalt – postikorttikuvia Paimiosta

Työn alla on kirja Paimio-aiheisista postikorteista. Postikortit toimivat välineinä nähdä menneisyyteen ja kertovat kiinnostuksen kohteina olevien paikkojen aikaisemmista vaiheista. Eri aikoina otetut valokuvat ja piirrokset antavat tietoa mm. maisemassa tapahtuneista muutoksista ajan saatossa. Postikortit ovat siis myös dokumentteja, joihin paikkakuntien historiaa on tallennettuina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Yhdistyksen toimesta on Paimio-aiheisista postikorteista ollut näyttely Paimion kirjastossa jo vuonna 2013.

Parhaimmillaan postikortit kertovat tarinan. Niiden kuvapuolet antavat tietoa tavoista, perinteistä, nähtävyyksistä ja maisemista.  Osoitepuolelta voi lukea kertomuksia lähettäjistä ja ajasta jolloin ne lähetettiin.  Kuvien ja viestien lisäksi omaa tarinaansa kertovat myös postimerkit, postileimat sekä korttien kuvien takana olevat valokuvaajat ja taiteilijat.

Mainokset