Ruokaliinasta polsoon -näyttely avattu

Paimion Perinneyhdistys on koonnut Käsityömuseo Miilan (Kirjakuja 2, Paimio) teemanäyttelytilaan joukon koulukäsitöitä ja vanhoja työkaluja. Elokuun lopulle asti esillä olevan näyttelyn vanhimmat käsityöt ovat 1940-luvulta ja uusimmat 2000-luvun taitteesta.

Ruokaliinat yms

Käsityöopetuksen historiaa

Kasvattavalla käsityön opetuksella on Suomessa pitkä perinne, voidaan jopa sanoa, että se on omalaatuinen erikoisuus kansanvälisessä mittakaavassa. Käsityö-oppiaine on monissa muissa maissa korvattu teknologian tai tekniikan opetuksella, mutta Suomessa se on säilynyt käsityönä.

Käsityöt mielletään usein naisten käsien tuotoksiksi, jotka on valmistettu niin sanotuista pehmeistä materiaaleista. Miesten käsityöt liitetään enemmän koviin materiaaleihin, kuten puuhun tai metalliin. Perinteisesti on koulussa ollut kaksi käsityö-oppiainetta, tytöille ja pojille omansa. Alkuun niistä käytettiin nimityksiä nais- ja mieskäsityöt, myöhemmin tyttöjen käsityöt ja poikain käsityöt, sittemmin tyttöjen käsityö ja poikien veisto.

Peruskouluun siirtymisen jälkeen 1970-luvulta alkaen oppiaineesta käytettiin nimityksiä tekstiilityö ja tekninen työ. Nykyään puhutaan yhtenäisestä käsityöstä, mikä tarkoittaa, että siihen kuuluu sekä teknistä työtä (puu-, metalli-, muovi- ja sähkötyöt) sekä tekstiilityötä (ompelu, neulonta virkkaus, kudonta, kirjonta, kankaanpainanta, huovutus).

Vaikka käsityönopetuksella on Suomessa pitkä historia, se ei kuitenkaan ole mikään historiallinen jäänne, vaan elävä perinne, joka muuttuu ja kehittyy monin tavoin aikaansa seuraten.

Käsityö(t) – ammatti ja harrastus

Käsityötaidot ovat kautta aikojen siirtyneet taitajalta toiselle. Käsitöiden elävä perintö viittaa yhtä lailla taitoon ja tietoon tehdä käsitöitä erilaisilla elinympäristömme materiaaleilla, rakentaa taloja tai entisöidä huonekaluja. Käsitöitä tehdään omaan käyttöön harrastuksena ja monelle käsityö on ammatti. Toisaalta monessa ammatissa tarvitaan erilaisia käsityötaitoja.

Työkalut

Paimiolaisten esivanhemmistakin löytyy monia käsityön taitajia. Toisille käsityöläisyys on ollut ammatti, toiset ovat hyödyntäneet taitojaan kotitarpeiksi. Arjen käyttöesineiden valmistamista varten työkaluja on usein tehty myös itse. Näyttelyyn on kerätty vinteiltä, kellareista, ulkorakennuksista ja ”kotimuseoista” löytyneitä vanhoja mm. seppien, puuseppien, suutarien ja hirsirakentajien työkaluja.

Tervetuloa näyttelyymme!

Käsityömuseo Miila (Kirjakuja 2) on avoinna 6.8. asti ke – pe klo 11 – 17.30 ja la – su klo 12 – 16. 7.8. alkaen museo on avoinna to – la klo 12 – 16. Sunnuntaina 27.8. vietetään Varsinais-Suomen museopäivää, jolloin museo on avoinna klo 12 – 16.
Pääsymaksut 4/3/2€ tai Museokortilla.

Jätä kommentti