Aprillia ja muuta jäynää

VS1
Vähäsillan paja sijaitsi Vistantien ja Vähäjoen kulmassa, kirkolta tultaessa oikealla puolella.

VS2

 

Isäni on kertonut, että 1930- ja 1940-luvuilla aprillipäivänä paimiolaisten yritysten apupojat joutuivat usein hyväntahtoisen pilan kohteeksi. Tapana oli että mestari käski juoksupoikaa hakemaan hilavitkuttimen(!) lainaksi toisesta paikallisesta yrityksestä. Tuolloin ei mestarin sanaa epäilty ja käskyä noudatettiin kyselemättä.

Vähäsillan pajan mestarin käskystä juoksupoika lähti hakemaan hilavitkutinta Sahalta. Sahan mestari oli juonessa mukana ja pahoitteli että hilavitkutin oli juuri ehditty lainata Lähteenmäelle ja käski kysymään sieltä. No eipä sieltäkään tietenkään laitetta löytynyt vaan se oli jo ehditty lainata Lampille, josta juoksupoika sitä lähti kysymään. Jossain vaiheessa varmaan epäilys jo tuli pojan mieleen mutta mestarin käskyä ei voinut uhmata. Lampin mestari sitten päästi apupojan piinasta tokaisten että ”tää on kuule aprillii”.

Aprillipilan lisäksi mestarit ja vanhemmat sepät pilailivat usein muutoinkin apupoikien kustannuksella. Yksi apupoikien työtehtävistä oli kuskata tyhjiä kaasupulloja rautatieasemalle ja täysiä asemalta Vähäsillan pajalle. Käsikärryt, joita pojat käyttivät, eivät aivan sopineet tähän tehtävään mutta niinhän mestari oli sen suunnitellutkin. Kärryissä oli kaareva pohja, sivuissa pyörät mutta ei laitoja. Kärryissä ei myöskään ollut tukea jonka varaan sen olisi voinut tarvittaessa laskea alas. Apupojilla oli kova työ kaasupullojen kuljettamisessa, sillä pajalta Vähäsillan kupeesta asemalle mentäessä joutui kärryä työntämään ylämäkeen ja takaisin tullessa alamäkeen. Mäessä pullot lähtivät helposti vierimään eikä ollut mitenkään helppoa saada niitä pysymään kyydissä.

 Anne Summa

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s