Sukututkimuskerho vierailulla Turussa ALKUpisteessä

Perinneyhdistyksen sukututkimuskerho teki alkuviikosta vierailun Turkuun Martin kaupunginosaan ALKU-jugend-rakennukseen. Innoituksen vierailulle oli antanut kaksi asiaa: Rakennuksen oli aikoinaan omistanut paimiolaissyntyinen liikemies Kustaa Peltola. Toisaalta rakennuksessa toimivassa Kulttuuriyhdistys ALKUpisteen näyteikkunassa oli esillä Paimiossa pitkään vaikuttaneen nukketaiteilija Kirsti Huuhkan nukkeja.

huuhkan-nuket_alku
Kirsti Huuhkan nukkeja Kulttuuriyhdistys ALKUpisteen näyteikkunassa

Taiteilijan tytär Inkeri Huuhka, joka oli avustanut myös näyttelyn kokoamisessa, oli saapunut paikalle kertomaan äitinsä työstä nukketeatterin alalla. Meitä sukututkijoita kiinnosti tietenkin myös Kirsti Huuhkan (1921-2012) sukutaustat. Kävikin ilmi, että Kirsti Huuhka oli omaa sukua Heikinheimo ja kuului siis Heikel-Heikinheimon sukuun. Saimme kuulla mielenkiintoisia tarinoita Heikinheimon sukuun kuuluneista henkilöistä, mm musiikkikriitikkona tunnetuksi tulleesta Seppo Heikinheimosta.

Erittäin mielenkiintoinen oli myös rakennus, jossa saimme vierailla. Talon historiaa on tutkinut turkulainen toimittaja Riitta Liede, joka on tutkimustensa pohjalta julkaissut myös kirjan Haloo 976 – Kertomuksia kivenhakkaajien talosta.  1900-luvun alussa työläiset alkoivat perustaa osuuskuntia. Turkulaisten kivenhakkaajien vuonna 1905 perustama Kiviteollisuus-osuuskunta Alku kasvatti toimintaansa varsin nopeasti ja jo viisi vuotta myöhemmin se hankki itselleen tontin Martin kaupunginosasta. Tontille rakennettiin useita rakennuksia ja yksi niistä siis tämä ALKU-rakennus, jonka suunnitteli arkkitehti Alexander Nyström (1869-1926).

alku-kirja
Vuonna 2014 ilmestynyttä kirjaa voi yhä ostaa ALKU-pisteen kautta. Kirja on myös joidenkin kirjastojen kokoelmissa.


Riitta Liede oli ollut yhteydessä Paimioon ja sukututkimuskerhoon, kun hän oli valmistelmassa tätä kirjaa. Häntä kiinnosti talon osuuskunnalta ostaneen, paimiolaissyntyisen Kustaa Peltolan (1878-1928) taustat. Kerholaisilla ei siinä vaiheessa ollut tarjota lisätietoja. Liede oli itse saanut selville, että varattoman torpparin poika aloitti Paimiossa teurastajana ja maanviljelijänä, mutta muutti 1910-luvun puolivälissä Turkuun, jossa hänestä tuli menestyvä liikemies. Alku-rakennuksen hän osti vuonna 1918 ja varsin lyhyessä ajassa hänestä tuli Turun suurin kiinteistönomistaja.

Peltola perusti myös kahden muun miehen kanssa Turkuun Pohjoismaiden Auto-tuonti liikkeen. Yritys perusti haarakonttorin myös Helsinkiin ja se toi Suomen yksinoikeudella mm REO-merkkisiä autoja Amerikasta.
reo

Menestyvän liikemiehen elämä sai kuitenkin nopean lopun, kun hän hieman alle 50-vuotiaana kuoli virtsamyrkytykseen.

Peltolan omaisuutta selviteltiin vuosia. Vuonna 1932 perustettiin As. Oy Matinkatu 4, jonka omistukseen siis Alkukin siirtyi. Senkin jälkeen talon vaiheet ovat olleet monivivahteiset. Erityisesti 1990-luvun alussa syttynyt tulipalo Alkun sivutalossa oli lähellä olla kohtalokas. Vuonna 1993 alkoi kuitenkin rakennuksen perusteellinen remontti. Peruskorjaus tehtiin Turun maakuntamuseon ohjeiden mukaan. Talon kahdeksan  asuntoa myytiin puolivalmiina ostajien itse remontoitaviksi tai ostajien toiveiden mukaan remontoituna.
Riittaalku_kakluunit Liede esitteli sukututkimuskerholaisille mm sitä miten rakennuksessa olevat komeat kakluunit ovat rakennuksessa säilytetty. Yhtä lukuun ottamatta ne ovat myös käyttökuntoisia.

Liede valotti myös sitä, minkälaisia eri lähteitä käyttäen hän satasivuisen kirjan talon historiasta kokosi. Kiitosta saivat erityisesti Turun kaupunginarkiston ja Turun museokeskuksen runsaat kokoelmat. Luonnollisesti talon entisten ja nykyisten asukkaiden haastattelut ja valokuvat ovat talon ja asukkaiden vaiheiden selvittelyssä olleet suurena apuna.

Rakennuksen katutasossa toimivassa Kulttuuriyhdistys ALKUpisteessä järjestetään erilaista kulttuuritoimintaa, kuten keskustelutilaisuuksia, lukupiirejä ja kielipiirejä.

Kerrassaan onnistunut ja monipuolinen oli kerholaisten matka Turkuun!

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s