Pitkähiuksisen naisen tarina

Perinneyhdistyksen vanhoilla nettisivuilla oli muutama vuosi sitten kysely liittyen oheiseen kuvaan, jossa on pitkähiuksinen nainen. Yhtään vastausta ei silloin saatu.
683-pitka-hiuksinen-nainen
Kyseinen kuva on siis ollut Paimion kotiseutumuseon kokoelmissa, mutta siihen ei oltu liitetty mitään tunnistetietoja. Alkusyksystä 2016 mysteeri alkoi kuitenkin selvitä.

Kaupungin kulttuuripalvelut valmisteli kaupungintalon näyttelyparvelle Yksi esine -näyttelyä, johon etsittiin Paimion museoiden kokoelmista erilaisia, Paimion historiaan liittyviä esineitä. Tämä kuva tuli siinä yhteydessä vastaan. Samalla vastaan tuli (museon arkistopapereiden joukosta) kirje vuodelta 1975, jossa Pohjanmaalla asunut Urpo Seilamo ilmoitti lahjoittavansa Pohjanmaan museon kautta Paimion kotiseutumuseolle valokuvamuotokuvan äidistään Sofia Wilhelmiina Seilamosta. Kirjeessä oli myös tieto, että kuva olisi julkaistu Suomen Kuvalehdessä vuonna 1938.

Epäilys heräsi saman tien, että kuva ja kirje saattaisivat hyvinkin liittyä toisiinsa. Mutta mistä löytyisi asialle varmistus? No googlettamisen kautta tie vei internetin MyHeritage-palveluun, josta löytyivät niin Sofia Seilamon kuin Urpo Seilamonkin tiedot. Sofiasta oli myös valokuva – eri kuva kuin museon kokoelmissa, mutta yhdennäköisyys oli selkeä! My Heritagen viestipalvelun kautta saatiin kontakti palveluun tietoja syöttäneeseen henkilöön, joka paljastui Sofian tyttärentyttäreksi. Hän vahvisti, että museon valokuvamuotokuvassa tosiaankin on Sofia Seilamo, joka oli syntynyt toukokuussa 1890 Paimion Kajanojan Ylitalossa. Sofian vanhemmat olivat talollinen Juho Kustaa Juhonpoika (s. 02.11.1843 Paimiossa, k 14.09.1912 Paimiossa) ja äiti Fredriikka Wilhelmina (s. 10.06.1853 Paimiossa, k. 29.03.1927 Paimiossa). Sofialla oli myös isoveli Juho Oskar (s. 1886) ja pikkuveli Kustaa Albert (s. 1893). Perheen yhteydessä käytettiin myös sukunimeä Halén/Hallén ja talonnimeä Ylitalo.

Sofia avioitui paimiolaissyntyisen  Uuno Selim Suomisen (1890-1948) kanssa Paimiossa toukokuussa 1915. Pariskunta oli ilmeisesti tutustunut kuitenkin Helsingissä, jossa Uuno oli opiskellut merenkulkualaa ja Sofia käsityökoulussa. Vuonna 1919 he ottivat käyttöön sukunimen Seilamo. Perheeseen syntyi 1910-luvun lopulla kolme lasta, minkä jälkeen perhe muutti Turkuun, jossa Uuno toimi sittemmin poliisina.

Tyttärentytär myös vahvisti sen tiedon, että kuva olisi julkaistu myös Suomen Kuvalehdessä. Ja julkaisemisen syy oli todennäköisesti se, että Sofialla oli poikkeuksellisen pitkät hiukset! Julkaisuajankohdasta tyttärentyttärellä oli tieto, että kuva olisi ilmestynyt lehdessä jo vuonna 1923.

Mysteerin selvittelyn seuraava vaihe oli käydä läpi nuo Suomen Kuvalehden vuosikerrat Turun yliopiston kirjastossa. Vuosikerrasta 1938 kuvaa ei löytynyt. Sen sijaan vuoden 1923 kohdalla tärppäsi. 4.8. ilmestyneessä lehdessä oli pieni juttu otsikolla Mahtava tukka.

pitkat-hiukset-kuvalehdessa-1923-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seilamot saivat kaiketi innoituksen tästä kilpailujulistuksesta. Sofia oli käynyt vartenvasten Helsingissä valokuvaamossa ja toimittanut kuvansa lehteen. 1.9. 1923 olikin seuraava ”kisapäivitys”:

 

pitkat-hiukset-kuvalehdessa-1923-2

Kilpailu ei kuitenkaan vielä tähän päättynyt, sillä syyskuun 1923 aikana lehteen oli toimitettu runsaasti kuvia pitkähiuksisista naisista. Voittolukemaksi tuli lopulta 205 cm, yli puoli metriä yli naisen – Ida Koskelan – pituuden!

pitkat-hiukset-kuvalehdessa-1923-1

Sofiakin jatkoi vielä vuoden 1923 jälkeen tukkansa kasvattamista. Pitkä tukka alkoi muodostua kuitenkin hankalaksi. Vain aviomies, Uuno, osasi laittaa hänen hiuksensa ”asianmukaisesti”. Ja tukka muodostui lopulta myös niin painavaksi, että niskasäryt muodostuivat kestämättömiksi. Niinpä hiukset leikattiin 8. marraskuuta 1927. Päivämäärä on merkattu ylös perheraamattuun, joka yhä on suvun hallussa. Valitettavasti tuolloin ei ole merkattu ylös sitä, minkämittainen hiukset tuolloin olivat.

Sofia asui vanhuutensa päivät Turussa, jossa hän kuoli 72-vuotiaana tammikuussa 1963. Sofian lapsenlapsia ja muita sukulaisia kävi katsomassa Sofian valokuvataulua Paimion kaupungintalon Yksi esine -näyttelyssä marraskuussa 2016.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s